Tuti Biztosítások Blog

Tuti Biztosítás Blog a Tuti Biztosítások Portál szakmai hátterével. Tegye fel biztosítással kapcsolatos kérdését és gyorsan segítünk azt megválaszolni!

Friss topikok

Kötelező biztosítás üzembentartó

2012.04.23. 12:57 Tutibiztositasok

Az üzembentartó fogalma a vonatkozó törtvényben meghatározott, mely törvény szerint az üzemben tartó fogalma alatt a  gépjármű tulajdonost kell érteni akkor, ha ő maga nem rendelkezik másképp. A gépjármű tulajdonos tehát rendelkezhet másképp, kijelölhet üzembentartót és ezt bármikor vissza is vonhatja. Az üzembentartó kijelölését a forgalmi engedélybe bejegyzik.

A kötelező biztosítás üzembentartó szempontjából azt jelenti, hogy ez a személy az, aki – tulajdonos  hiányában – a szerződést megköti. Ennek nagy jelentősége van, mivel a bonus-malus rendszer nem a gépjárművel van összefüggésben, hanem az üzembentartó személyével. Ebből adódik, hogy a gépjármű eladásakor például a kötelező biztosítás üzembentartó összefüggésben természetesen a biztosítási szerződés megszűnik, az elért bonus-malus fokozat nem száll át az új üzembentartóra.

 

A kötelező biztosítás az üzembentartó szemszögéből azt jelenti, hogy a szerződéskötés után az üzembentartót illeti meg minden kedvezmény, valamint a pótdíjak megfizetése is. Tehát a bonus-malus rendszerhez kötődő minden előny és hátrány az üzembentartóhoz kapcsolódik. Ez független attól, hogy egy esetleges károkozásnál maga az üzembentartó vezette a gépjárművet, vagy az ő engedélyével egy más személy. Abban az esetben mentesül az üzembentartó a felelősség alól  és bonus-malus besorolását nem terheli az okozott kár, ha a gépjárművet a káresemény történtekor az üzembentartó, vagy egy általa megjelölt jogosan használó személy engedélye nélkül vezette és ezt a tényt az üzembentartó feljelentés megtételével alá tudja támasztani.

A kötelező biztosítási rendszerbe üzembentartóként újonnan belépők A00 besorolást kapnak, ez alól kivétel az az eset, ha az üzembentartónak van már egy másik tagállam biztosítójától származó kárelőzményi igazolása.

 

süti beállítások módosítása